Domowy krem czekoladowy

Składniki: 1,5 szklanki orzechów laskowych (najlepiej uprażonych) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. olej rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Pół łyżeczki soli 100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej, w zależności od preferencji)   Taka domowa Nutella będzie pozbawiona sztucznych dodatków i konserwantów, co sprawia, że jest zdrowsza niż ta […]

Pyszna i aromatyczna sałatka z dynią

Składniki: 4-5 szklanek świeżego rukoli, 1 szklanka pokrojonej w kawałki dyni, 1 awokado, 150 g sera feta, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki sezamu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, sól i pieprz do smaku.   Dynie pokroić w kawałki i upiec w piekarniku do miękkości. Sezam uprażyć na suchej […]

Proste ciasto galaretkowe z owocami

Składniki: 2 opakowania galaretki najlepiej przezroczysta, 500 ml wrzącej wody 2 szklanki owoców świeżych lub mrożonych (truskawki, jagody, maliny) 2 opakowania serków homogenizowanych najlepiej waniliowych,   Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować miskę i wyłożyć ją folia spożywczą. Na dno ułożyć część owoców. Wystudzoną galaretkę dokładnie zmiksować z serkami. […]

Rolada z fileta z indyka

Składniki: 500 g fileta z indyka (bez skóry) 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paski 1 cebula pokrojona w piórka, 1/2 szklanki suszonych pomidorów, namoczonych w ciepłej wodzie lub z zalewy, 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz do smaku.   Ta rolada z indyka z […]

Tort przekładaniec naleśnikowy

Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Olej do smażenia naleśników Do przekładania: Krem waniliowy (przygotowany z mleka, cukru, mąki, jajek i wanilii) Owoce świeże (np. truskawki, maliny, jagody) Bitą […]

Polędwica wołowa Wellington

Składniki: 1 polędwica wołowa (około 800g), 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy Dijon, Sól i pieprz do smaku, 400g pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 200g szpinaku, 200g wędzonego boczku, 500g ciasta francuskiego, Mąka do oprószenia blatu, Jajko (do posmarowania ciasta).   Smacznego!

Pieczony boczek wieprzowy z chrupiącą skórką

Składniki: 1 kg boczku z kością i skórką, 2 łyżki soli gruboziarnistej, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka cebuli w proszku, 1 łyżeczka suszonej majeranku (opcjonalnie), 1 łyżka oliwy z oliwek.   Upewnij się, że skóra na boczku jest dobrze wytarta i sucha. Boczek pieczony z chrupiącą […]

Szarpana wieprzowina

Składniki: 1,5-2 kg karkówki wieprzowej, 2 łyżki soli, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki cebuli w proszku, 2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/4 szklanki octu jabłkowego, 1/4 szklanki musztardy, 1/4 szklanki ketchupu, 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego.   Smacznego!

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1/3 szklanki masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 4 szklanki mąki pszennej Nadzienie: 1/2 szklanki masła (roztopione) 3/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Teraz możesz cieszyć się pysznymi drożdżowymi ślimaczkami z […]