Schab duszony z pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki Przygotowanie Przygotowanie schabu: Plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką słodką Smażenie mięsa: Na patelni rozgrzej olej i 1 łyżkę masła, obsmaż plastry schabu z obu stron na złoty kolor (ok. 2 minuty na stronę). Następnie zdejmij mięso z patelni i odstaw.  Duszenie cebuli i pieczarek: Na tej samej patelni dodaj […]

Pieczeń z mięsa mielonego z kurczaka zagrodowego z serem

Składniki Przygotowanie Przygotowanie masy mięsnej: W dużej misce wymieszaj mielone mięso z jajkiem, bułką tartą namoczoną w mleku, cebulą, czosnkiem, musztardą i przyprawami. Wyrób dokładnie, aż masa będzie elastyczna i jednolita. Dodanie sera: Pokrój ser na cienkie paski lub zetrzyj na tarce. Możesz wymieszać część sera z masą mięsną, a resztę ułożyć jako nadzienie w […]

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki Przygotowanie Gotowanie ziemniaków: Młode ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 15-20 minut, w zależności od wielkości). Odcedź i pozostaw do ostygnięcia, następnie pokrój na połówki lub ćwiartki. Przygotowanie warzyw: Zieloną fasolkę oczyść, odetnij końcówki i wrzuć na 3-4 minuty do wrzącej wody. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. Rzodkiewki […]

Skrzydełka z kurczaka z młodymi ziemniaczkami

Składniki Przygotowanie Przygotowanie skrzydełek: Oczyść skrzydełka i osusz je papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj oliwę, czosnek, papryki, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Dodaj skrzydełka, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej 2 godziny), aby smaki się przegryzły.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż skrzydełka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około […]

Azjatycki schab w chrupiącej panierce z surówką z kapusty pekińskiej

Składniki (4 porcje): Przygotowanie Marynowanie schabu:Plastry schabu rozbij tłuczkiem na grubość ok. 5 mm. W misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, sól i pieprz. Zanurz plastry schabu w marynacie, przykryj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 2 godziny). Panierowanie i smażenie schabu:Przygotuj trzy miseczki: jedną z mąką, drugą z […]

Ravioli buraczane z farszem z karkówki, marchewki i kapusty białej

Składniki (ok. 30 sztuk): Przygotowanie: Ciasto buraczane:W misce połącz puree z buraków, jajka, sól i oliwę. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz miękkie, elastyczne ciasto. Wyrób ciasto ręcznie przez 5–7 minut, aż stanie się gładkie. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 20 minut. Farsz:Na patelni rozgrzej masło lub oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, […]

Oponki z serka homogenizowanego

Składniki (ok. 15 sztuk): 1. Przygotowanie ciasta:Dodaj mąkę oraz sodę oczyszczoną i delikatnie wyrób ciasto. Powinno być miękkie, ale nie klejące. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki. W dużej misce wymieszaj serek homogenizowany, jajko i cukier puder, aż powstanie gładka masa. 2. Formowanie oponek:Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm.Za pomocą […]

Pieczony camembert z sosem żurawinowym

Składniki: Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik: Ustaw temperaturę na 180°C (grzanie góra-dół) i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowanie sera:Wyjmij camembert z opakowania i umieść go w małym naczyniu żaroodpornym. Jeśli chcesz, delikatnie natnij górną warstwę skórki w kilku miejscach, aby ser łatwiej się rozpuszczał. Na camembercie ułóż świeży tymianek, a jeśli lubisz wyrazisty smak, dodaj cienkie […]

Tacos z łopatką lub srzydełkami z kurczaka, czerwoną kapustą i awokado

Składniki: Przygotowanie mięsa: Jeśli wybierasz skrzydełka z kurczaka: Natrzyj je oliwą, wędzoną papryką, kminem, czosnkiem, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25–30 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Jeśli używasz łopatki wieprzowej: Pokrój ją w małe kawałki i zamarynuj w oliwie, wędzonej papryce, kminie, czosnku, soli i pieprzu. Smaż na patelni na […]

Żeberka w imbirowo-cytrynowej marynacie

Składniki: Przygotowanie marynaty:W misce wymieszaj sok z dwóch cytryn, skórkę z jednej cytryny, starty imbir, starty korzeń pietruszki, oliwę z oliwek, miód, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie połącz wszystkie składniki, aby uzyskać gęstą i aromatyczną marynatę. Marynowanie żeberek:Żeberka umieść w dużej misce lub naczyniu żaroodpornym i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Przykryj folią spożywczą i […]