Ryba w sosie śmietanowo-chrzanowym

Składniki: Przygotowanie ziemniaczków:Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaczki dokładnie umyj (możesz zostawić skórkę) i wymieszaj w misce z oliwą, papryką, tymiankiem oraz solą. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30–35 minut, aż będą złociste i chrupiące. Przygotowanie ryby:Filety skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło […]

Duszone mięso z dynią, jabłkami i warzywami

Przygotowanie mięsa:Pokrój łopatkę wieprzową w większą kostkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Podsmażanie:Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej/masło. Podsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony, a następnie zdejmij z patelni. Warzywa i jabłka:Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek, marchew i seler przez kilka minut. Dodaj dynię i jabłka, mieszając, aby się […]

Biało-czerwony deser z malinami

Składniki: 250 g serka mascarpone lub śmietany 36% 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 200 g świeżych lub mrożonych malin 1-2 łyżki cukru świeże maliny do dekoracji kilka listków mięty do dekoracji PrzygotowanieMaliny umieść w rondelku i dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż maliny się rozpadną i utworzą gęsty sos.Odstaw do ostygnięcia. […]

Kotlet pożarski z mięsa z kurczaka zagrodowego

Składniki: 500 g mięsa mielonego z kurczaka zagrodowego 1 cebula 2 kromki chleba pszennego (najlepiej bez skórki) 100 ml mleka 1 jajko sól i pieprz do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) bułka tarta olej Przygotowanie Smażenie:Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Podawanie:Kotlety […]

Nadziewany filet z kurczaka ze szpinakiem i serem

Składniki: 2 duże filety z kurczaka 100 g świeżego szpinaku 50 g sera feta lub sera żółtego (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku (posiekany) sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek świeże zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn) Przygotowanie Przygotowanie farszu:Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek. Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj […]

Pinsa z gruszką i serem pleśniowym

Składniki: 500 g mąki typu „00” 300 ml wody 10 g soli 3 g świeżych drożdży (lub 1 g suchych drożdży) 10 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 gruszki 150 g sera pleśniowego typu Gorgonzola 100 g sera mozzarella (startego lub w małych kulkach) 1 łyżka orzechów włoskich (posiekanych) Świeża bazylia 2 łyżki […]

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i warzywami prosto z piekarnika

Składniki: 1 kg ziemniaków300-400 g kiełbasy (pokrojonej w duże kawałki)1 czerwona papryka1 cukinia2 pomidory1 czerwona cebula1 bakłażan2 łyżki sezamugarść świeżej kolendry3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie Przygotowanie ziemniaków i kiełbasy:Obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki. Kiełbasę pokrój na duże kawałki. Wymieszaj ziemniaki i kiełbasę w misce z 2 łyżkami […]

Sernik z mascarpone i polewą czekoladową

Składniki: Spód: Masa serowa: Polewa czekoladowa: Przygotowanie Przygotowanie spodu:Herbatniki pokrusz w malakserze na drobne okruchy, wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy (ok. 22-24 cm), dociskając ją równomiernie. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa:W dużej misce ubij mascarpone, twaróg i cukier, aż masa będzie gładka. Dodaj jajka, jedno po drugim, […]

Sałatka z brokuła

Składniki: Przygotowanie Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez 5-7 minut – brokuł powinien być lekko chrupiący. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.Ser feta pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paski.Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe, aż staną się lekko złociste.W dużej misce wymieszaj ostudzony brokuł, fetę, suszone pomidory […]