Perliczka pieczona z pomarańczami

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 perliczka w całości
  • 2 pomarańcze
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 ml bulionu drobiowego lub białego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Przygotowanie mięsa:

Umyj perliczkę, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść wnętrze. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Do środka włóż pokrojoną w ćwiartki pomarańczę i ząbki czosnku.

Przygotowanie glazury:

W rondelku podgrzej miód, sok z pomarańczy, masło i odrobinę oliwy. Gotuj kilka minut, aż powstanie aromatyczna glazura.

Pieczenie:

Perliczkę przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, podlej bulionem lub winem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez ok. 1,5 godziny, regularnie polewając sosem z dna i smarując glazurą. W połowie pieczenia przykryj ją luźno folią aluminiową, aby nie spiekła się zbyt szybko. Na ostatnie 15 minut zdejmij folię i zwiększ temperaturę do 200°C, aby skórka się zarumieni.