Klasyczny schabowy z ziemniaczkami

Składniki (na ok. 25 pierożków)

  • 2 plastry schabu bez kości (ok. 1–1,5 cm grubości)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 500g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól

Przygotowanie

Kotlet schabowy:

Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię, nadając im równą grubość. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Obtocz kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Młode ziemniaki:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj) i przekrój na połówki lub ćwiartki. Przełóż do miski, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C (góra-dół) przez 30–35 minut, aż będą złociste i miękkie w środku.

Serwowanie:

Na talerzu ułóż chrupiącego schabowego i porcję ziemniaczków. Do takiego dania doskonale pasuje lekka surówka z rzodkiewki i ogórka szklarniowego. Świeżo, wiosennie i pysznie!