Składniki (na ok. 25 pierożków)
- 2 plastry schabu bez kości (ok. 1–1,5 cm grubości)
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 500g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
Przygotowanie
Kotlet schabowy:
Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię, nadając im równą grubość. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Obtocz kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Młode ziemniaki:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj) i przekrój na połówki lub ćwiartki. Przełóż do miski, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C (góra-dół) przez 30–35 minut, aż będą złociste i miękkie w środku.
Serwowanie:
Na talerzu ułóż chrupiącego schabowego i porcję ziemniaczków. Do takiego dania doskonale pasuje lekka surówka z rzodkiewki i ogórka szklarniowego. Świeżo, wiosennie i pysznie!