Pierożki z farszem z marchewki w stylu azjatyckim

Składniki (na ok. 25 pierożków)

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • Szczypta soli

Farsz marchewkowy:

  • 2 duże marchewki (starte na drobnej tarce)
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • odrobina chili

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski wsyp mąkę i sól. Stopniowo dodawaj gorącą wodę, mieszając drewnianą łyżką. Gdy ciasto lekko przestygnie, zagnieć je rękami na gładką kulę. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Farsz:

Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem, dodaj startą marchew. Smaż kilka minut, aż zmięknie. Dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym, pieprzem i ewentualnie odrobiną chili. Odstaw do wystudzenia.

Składanie pierożków:

Ciasto podziel na małe kulki i rozwałkuj na cienkie okręgi. Na środek każdego placka nałóż łyżeczkę farszu. Zlep brzegi w formę półksiężyca lub klasyczne fałdki, jak na zdjęciu.

Gotowanie:

Gotuj na parze przez ok. 8–10 minut lub smaż na złoto z jednej strony na patelni, dolej odrobinę wody, przykryj i duś przez 5 minut (tzw. metoda „potsticker”).

Podanie:

Podawaj z sosem sojowym, słodko-pikantnym dipem lub jogurtowym sosem czosnkowym. Można posypać sezamem lub świeżą kolendrą.