Składniki (2 porcje)
- 2 golonki wieprzowe
- 2–3 marchewki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3–4 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub piwa
- Sól, pieprz, papryka słodka i wędzona do smaku.
Przygotowanie
Przygotowanie golonki:
Golonki dokładnie umyj, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
Obsmażanie:
Na dużej patelni obsmaż golonki z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Warzywa :
W misce wymieszaj marchew, cebulę, kukurydzę i czosnek z 2 łyżkami oleju, dopraw solą i pieprzem. Ułóż warzywa wokół golonki, dodaj gałązki rozmarynu.
Pieczenie:
Wlej na dno naczynia bulion lub piwo. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką. Piecz w 180°C przez 2 godziny, a następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 30–40 minut, aż skórka będzie chrupiąca. W razie potrzeby podlewaj sosem spod pieczenia.
Podanie:
Podawaj z pieczonymi ziemniakami, świeżym chlebem lub kluskami śląskimi. Udekoruj świeżym rozmarynem i podaj z ulubioną musztardą lub chrzanem