Pieczeń z mięsa mielonego z kurczaka zagrodowego z serem

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka zagrodowego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku lub oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do posmarowania wierzchu)
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do glazury)

Przygotowanie

Przygotowanie masy mięsnej:

W dużej misce wymieszaj mielone mięso z jajkiem, bułką tartą namoczoną w mleku, cebulą, czosnkiem, musztardą i przyprawami. Wyrób dokładnie, aż masa będzie elastyczna i jednolita.

Dodanie sera:

Pokrój ser na cienkie paski lub zetrzyj na tarce. Możesz wymieszać część sera z masą mięsną, a resztę ułożyć jako nadzienie w środku pieczeni, aby po przekrojeniu pięknie się ciągnął! 

Formowanie pieczeni:

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj podłużną pieczeń. Jeśli chcesz, możesz zrobić w środku wgłębienie, włożyć paseczki sera i zamknąć pieczeń, dokładnie zlepiając brzegi.

Pieczenie:

Jeśli lubisz glazurowaną skórkę, posmaruj wierzch oliwą i ketchupem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 50 minut, aż mięso będzie dobrze wypieczone, a ser w środku się roztopi.

Serwowanie:

Pieczeń podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i sałatką ze świeżych warzyw. Możesz też kroić ją na zimno jako dodatek do kanapek.