Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 150 g zielonej fasolki
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Gotowanie ziemniaków:

Młode ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 15-20 minut, w zależności od wielkości). Odcedź i pozostaw do ostygnięcia, następnie pokrój na połówki lub ćwiartki.

Przygotowanie warzyw:

Zieloną fasolkę oczyść, odetnij końcówki i wrzuć na 3-4 minuty do wrzącej wody. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a szczypiorek drobno posiekaj.

Sos:

w miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Łączenie składników:

W dużej misce połącz ziemniaki, fasolkę, rzodkiewki i szczypiorek. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.

Serwowanie:

Sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, aby smaki lepiej się przegryzły.