Składniki (ok. 15 sztuk):
- 250 g serka homogenizowanego
- 2 szklanki mąki pszennej (około 300 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
1. Przygotowanie ciasta:
Dodaj mąkę oraz sodę oczyszczoną i delikatnie wyrób ciasto. Powinno być miękkie, ale nie klejące. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki. W dużej misce wymieszaj serek homogenizowany, jajko i cukier puder, aż powstanie gładka masa.
2. Formowanie oponek:
Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm.
Za pomocą szklanki wytnij kółka, a następnie w środku każdego z nich zrób mały otwór, np. nakrętką od butelki.
3. Smażenie:
Rozgrzej olej w głębokim garnku lub na patelni do temperatury około 175°C.
Smaż oponki partiami, aż będą złociste z obu stron (około 2 minut na stronę).
Po usmażeniu przełóż oponki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone oponki posyp cukrem pudrem.