Nadziewany filet z kurczaka ze szpinakiem i serem

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g sera feta lub sera żółtego (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeże zioła do dekoracji (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie

Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek. Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty, aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie filetu:
Każdy filet natnij wzdłuż, tworząc kieszonkę, i delikatnie rozbij, aby równomiernie się piekł. Do środka włóż szpinak i pokruszony ser feta lub plasterki sera żółtego.

Zamknięcie i pieczenie:
Złóż filety, aby farsz nie wypadał. Jeśli trzeba, możesz zabezpieczyć je wykałaczkami. Przełóż filety na blaszkę, posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż mięso będzie soczyste i upieczone.

Podawanie:
Filety pokrój na plastry i podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami lub sałatką.