Składniki:
1 kg ziemniaków
300-400 g kiełbasy (pokrojonej w duże kawałki)
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 bakłażan
2 łyżki sezamu
garść świeżej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie ziemniaków i kiełbasy:
Obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki. Kiełbasę pokrój na duże kawałki. Wymieszaj ziemniaki i kiełbasę w misce z 2 łyżkami oliwy oraz solą i pieprzem.
Przygotowanie warzyw:
Paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę pokrój w większe kawałki, pomidory w ćwiartki. W osobnej misce wymieszaj warzywa z 1 łyżką oliwy, sezamem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blasze wyłóż najpierw ziemniaki z kiełbasą i piecz przez około 20 minut. Następnie dodaj warzywa i piecz kolejne 20-25 minut, aż ziemniaki będą złociste, a warzywa miękkie.
Serwowanie:
Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżą kolendrą. Podawaj na gorąco prosto z blachy – idealnie smakuje z dodatkiem jogurtowego dipu lub musztardy.