Składniki :
Ciasto:
- 2,5 szklanki przesianej mąki,
- 0,5 łyżki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 220gram zimnego masła,
- 7 łyżek zimnej wody,
- 1 jajko.
Farsz:
- 1,5kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki,
- 8 łyżek masła,
Jajko do posmarowania.
Cukier puder do posypania gotowego ciasta.
Wymieszać mąkę, cukier, masło (pokrojonego na małe kawałki), jajka. Zagnieść na jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować 2 kul, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu jabłkowego.
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać z cukrem , cynamonem i mąką.
Ciasto rozwałkować na okrąg i wyłożyć formę na tartę. Ciasto nakłuwać widelcem co 2cm. Na takie ciasto wyłożyć jabłka, następnie na nie masło.
Rozwałkować kolejny kawałek, pociąć w paski szerokości ok 2cm i ułożyć na jabłkach w kratkę.
Wierzch ciasta posmarować ubitym jajkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180C aż ciasto się zarumieni. Grzałka góra i dól.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Doskonale smakuje z gałką lodów waniliowych.