Apple Pie – Szarlotka w stylu amerykańskim

Składniki :

Ciasto:

  • 2,5 szklanki przesianej mąki,
  • 0,5 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 220gram zimnego masła,
  • 7 łyżek zimnej wody,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 1,5kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 8 łyżek masła,

Jajko do posmarowania.
Cukier puder do posypania gotowego ciasta.

Wymieszać mąkę, cukier, masło (pokrojonego na małe kawałki), jajka. Zagnieść na jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować 2 kul, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu jabłkowego.

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać z cukrem , cynamonem i mąką.

Ciasto rozwałkować na okrąg i wyłożyć formę na tartę. Ciasto nakłuwać widelcem co 2cm. Na takie ciasto wyłożyć jabłka, następnie na nie masło.

Rozwałkować kolejny kawałek, pociąć w paski szerokości ok 2cm i ułożyć na jabłkach w kratkę.

Wierzch ciasta posmarować ubitym jajkiem.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180C aż ciasto się zarumieni. Grzałka góra i dól.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Doskonale smakuje z gałką lodów waniliowych.