Sushi z wędzonym łososiem

Składniki :

  • 250g ryżu do sushi,
  • 400ml wody,
  • 1/3 szklanki octu ryżowego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 4 liście nori,
  • 100g wędzonego łososia
  • 150 serka śmietankowego do smarowania,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • wasabi.

Ryż namaczamy w zimnej wodzie około 10min.Płuczemy go pod bieżąca wodą, aż wod będzie przejrzysta. Namaczamy ryż jeszcze raz na 10min i odlewamy wodę. Zalewamy go 400ml wody, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę około 15minut. Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej. Doprawiamy ryz octem, solą i cukrem.

Na macie bambusowej kładziemy liść nori. Na nim mokrą ręką nakładamy gotowy ryż i smarujemy serkiem śmietankowym po całości, następnie wasabi po szerokości. Na to układamy kawałki łososia , pokrojonego w słupki ogórka i szczypiorek.

Całość zawijamy w rulon i kroimy wg uznania.

Smacznego!