Składniki :
- 250g ryżu do sushi,
- 400ml wody,
- 1/3 szklanki octu ryżowego,
- 4 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki soli,
- 4 liście nori,
- 100g wędzonego łososia
- 150 serka śmietankowego do smarowania,
- 1 świeży ogórek,
- 1 pęczek szczypiorku,
- wasabi.
Ryż namaczamy w zimnej wodzie około 10min.Płuczemy go pod bieżąca wodą, aż wod będzie przejrzysta. Namaczamy ryż jeszcze raz na 10min i odlewamy wodę. Zalewamy go 400ml wody, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę około 15minut. Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej. Doprawiamy ryz octem, solą i cukrem.
Na macie bambusowej kładziemy liść nori. Na nim mokrą ręką nakładamy gotowy ryż i smarujemy serkiem śmietankowym po całości, następnie wasabi po szerokości. Na to układamy kawałki łososia , pokrojonego w słupki ogórka i szczypiorek.
Całość zawijamy w rulon i kroimy wg uznania.
Smacznego!