Składniki :
- 600g fileta z morszczuka
- olej cytrynowy z bazylią
- sól, pieprz do smaku,
Masło ziołowe: - 100g masła,
- 1łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki tymianku.
Sporządzamy masło ziołowe. Tymianek, koper, natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek łączymy ze sobą i mieszamy z lekko miękkim masłem. Formujemy rulon i wkładamy do zamrażarki na około 1godzinę.
Filety z morszczuka przyprawiamy sola, pieprzem i obficie kropimy olejem. Odstawiamy do lodówki na 30mon.
Rybę układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180C przez około 12-15min.
Przygotowane i zamrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Upieczoną rybę posypujemy startym masłem.
To danie znakomicie komponuje się z musem z awokado i świeżymi warzywami.
Smacznego!