Morszczuk z masłem ziołowym

Składniki :

  • 600g fileta z morszczuka
  • olej cytrynowy z bazylią
  • sól, pieprz do smaku,
    Masło ziołowe:
  • 100g masła,
  • 1łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku.

Sporządzamy masło ziołowe. Tymianek, koper, natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek łączymy ze sobą i mieszamy z lekko miękkim masłem. Formujemy rulon i wkładamy do zamrażarki na około 1godzinę.

Filety z morszczuka przyprawiamy sola, pieprzem i obficie kropimy olejem. Odstawiamy do lodówki na 30mon.

Rybę układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180C przez około 12-15min.

Przygotowane i zamrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Upieczoną rybę posypujemy startym masłem.

To danie znakomicie komponuje się z musem z awokado i świeżymi warzywami.

Smacznego!