Zupa kokosowa z pieczonym łososiem

Składniki :

  • 500g fileta z łososia bez skóry,
  • olej do skropienia ryby,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 0,5l bulionu drobiowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1cm świeżego imbiru,
  • 200ml śmietany 30%,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 limonka,
  • masło klarowane,
  • cukier brązowy, sól, pieprz cytrynowy do smaku.

Łososia kroimy wg uznania i marynujemy w soli, pieprzu i oleju. Odstawiamy do lodówki na ok 30min.

Sporządzamy zupę. Do garnka wrzucamy masło, czosnek i imbir starty na drobnych oczkach, papryki pokrojone w drobną kostką i drobno posiekane chili. Całość chwilę smażymy. Zalewamy bulionem drobiowym, gotujemy na małym ogniu dodając mleko kokosowe przez około 5-7 minut.

Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180C i pieczemy około 15-20min.

zupę zabielamy śmietana i doprawiamy do smaku brązowym cukrem.

Zupę podajemy z pieczonym łososiem.

Smacznego!