Składniki :
- 500g fileta z łososia bez skóry,
- olej do skropienia ryby,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 0,5l bulionu drobiowego,
- 1/2 papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1cm świeżego imbiru,
- 200ml śmietany 30%,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1 limonka,
- masło klarowane,
- cukier brązowy, sól, pieprz cytrynowy do smaku.
Łososia kroimy wg uznania i marynujemy w soli, pieprzu i oleju. Odstawiamy do lodówki na ok 30min.
Sporządzamy zupę. Do garnka wrzucamy masło, czosnek i imbir starty na drobnych oczkach, papryki pokrojone w drobną kostką i drobno posiekane chili. Całość chwilę smażymy. Zalewamy bulionem drobiowym, gotujemy na małym ogniu dodając mleko kokosowe przez około 5-7 minut.
Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180C i pieczemy około 15-20min.
zupę zabielamy śmietana i doprawiamy do smaku brązowym cukrem.
Zupę podajemy z pieczonym łososiem.
Smacznego!
