Dorsz w cieście piwnym z cząstkami ziemniaka i sałatką

Składniki :

  • 1,6kg filetów z dorsza lub innej ryby białej,
  • 300ml piwa,
  • 300g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1kg ziemniaków,
  • gałka muszkatołowa,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • 1 sałata lodowa,
  • 1/2kg fasolki szparagowej,
  • 1/2kg świeżego ogórka,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 200ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz, liść laurowy, skórka cytryny do smaku

Rybę kroimy na kawałki i doprawiamy pokruszonym liściem laurowym, skórką z cytryny, sola i pieprzem. Odstawiamy na ok 30min.

Przyrządzamy ciasto, mieszając piwo, mąkę, sól i pieprz cayenne. Odstawiamy na ok 20min. 

Ziemniaki kroimy w cząstki,posypujemy przyprawą i gałka muszkatołową. polewamy delikatnie oliwa z oliwek.

Oczyszczamy rybę z liści i zanurzamy w piwnym cieście. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Ziemniaki wykładamy na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Oliwę i sok z cytryny ucieramy z czosnkiem i mieszamy z pokrojonymi warzywami. Doprawiamy sola i pieprzem.

Smacznego!