Składniki :
- 1,6kg filetów z dorsza lub innej ryby białej,
- 300ml piwa,
- 300g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1kg ziemniaków,
- gałka muszkatołowa,
- przyprawa do ziemniaków,
- 1 sałata lodowa,
- 1/2kg fasolki szparagowej,
- 1/2kg świeżego ogórka,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 pęczek pietruszki,
- 200ml oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz, liść laurowy, skórka cytryny do smaku
Rybę kroimy na kawałki i doprawiamy pokruszonym liściem laurowym, skórką z cytryny, sola i pieprzem. Odstawiamy na ok 30min.
Przyrządzamy ciasto, mieszając piwo, mąkę, sól i pieprz cayenne. Odstawiamy na ok 20min.
Ziemniaki kroimy w cząstki,posypujemy przyprawą i gałka muszkatołową. polewamy delikatnie oliwa z oliwek.
Oczyszczamy rybę z liści i zanurzamy w piwnym cieście. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Ziemniaki wykładamy na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Oliwę i sok z cytryny ucieramy z czosnkiem i mieszamy z pokrojonymi warzywami. Doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!