Składniki :
- 500 g szynki wieprzowej,
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 500 g boczku wieprzowego,
- 3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 3 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 szklanka wody.
Umyte i osuszone mięso kroimy na kawałki ok. 1-1,5cm. W dużej misce dokładnie mieszamy mięso z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24-48h. Po tym czasie dodajemy szklankę wody i dokładnie mieszamy. Następnie ciasno upychamy mięso w słoikach, zostawiając z góry przestrzeń. Mocno zakręcić zakrętkami słoiki.
Wekujemy w garnku, wlewając wodę tak by była na równi z mięsem. Zagotowujemy wodę i od tego momentu gotujemy ok 1,5-2h. Nie wyciągamy słoików do całkowitego wystygnięcia wody.
Na drugi dzień powtórzyć czynność wekowania w taki sam sposób.
Gotowe słoiki można przechowywać około 6 miesiącu.
Smacznego!
