Składniki :
- 500g karkówki wieprzowej,
- 1 mała sałata lodowa,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat,
- 4 chlebki pita,
- 120g jogurtu naturalnego
Marynata: - 2 łyżki Musztardy bardzo ostrej
- 3 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat,
- 1/2szklanki oleju rzepakowego,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości ok 1,5cm. Każdy plaster karkówki lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Po zamarynowaniu każdy kawałek mięsa pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na patelni. Zawartość opakowania z sosem greckim wymieszać z jogurtem i odstawić na 10min. Sałatę lodową posiekać w paski, pomidora i ogórka pokroić w kostkę , cebulę w piórka. Składniki przełożyć do miski, polać sosem greckim i dokładnie wymieszać. Chlebki pita podgrzać na patelni, przeciąć, żeby zrobiły się kieszonki. Włożyć do nich sałatkę i gorące mięso.
Smacznego!

