Składniki :
- 1 1/2szkl cukru pudru
- 1 kostka masła
- 5 dużych jaj
- 225g przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki alkoholu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 kg bakali ( rodzynki, figi, śliwki, daktyle, żurawina suszona, skórka pomarańczy, posiekane grubo orzechy i migdały)
Wykonanie:
Dwie wąskie foremki keksowe posmarować masłem i posypać bułka tartą. Bakalie ( z wyjątkiem skórki pomarańczowej i orzechów) zalać gorącą wodą zostawić na pół godziny i odsączyć. Wszystkie starannie obsypać mąką ( by nie opadły podczas pieczenia).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.
Miękkie masło dobrze rozetrzeć w misce, dodać cukier puder i utrzeć na jednolitą masę. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, następnie mąkę, proszek do pieczenia, wanilie i alkohol.
Osobno ubić pianę z białek, dodać 1/3 do masy i dobrze wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać pozostała pianę , a na końcu równomiernie bakalie.
Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek i piec ok 50minut, aż będą lekko zrumienione.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować, udekorować bakaliami.
Smacznego!