Mazurek orzechowy

Składniki : 8 porcji

Ciasto kruche migdałowe:

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 50 g cukru pudru

  • 50 g mąki ze zmielonych migdałów

  • 1 żółtko

  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę) szczypta Sól morska

    Masa orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich

  • 120 g margaryna w temperaturze pokojowej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki miodu akacjowego

  • Masa budyniowa:

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 litra mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem w torebce

  • 2 żółtka

  • 400 g masła

Wykonanie:

Kruchy spód ciasta:

Przesiej mąkę, cukier puder i mąkę z migdałów przez sitko na przygotowany blat. Na środku stożka z mąki, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło, żółtko. Połącz składniki za pomocą dużego noża lub łopatki – posikaj składniki, a następnie zagnieć.

Gotową masę zwiń w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 5 cm i wytnij z niego prostokąt o szerokości 20×15 cm.

Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zarumienione.

Masa orzechowa:

Roztop masło w garnku i dodaj do niego cukier i miód. Wymieszaj składniki na małym ogniu do momentu ich całkowitego połączenia. Wsyp orzechy i przez minutę gotuj na małym ogniu, stale mieszając, by sos się nie przypalił.

Odstaw masę do wystygnięcia.

Budyń:

Do garnka lub średniej miski dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzyj wszystkie składniki.

Podlej składniki niewielką ilością mleka, a następnie dodawaj stopniowo mąki, stale mieszając, by nie utworzyły się grudki.

Pozostałe mleko zagotuj w oddzielnym, dużym garnku i dodaj do niego przygotowaną masę. Pamiętaj, by cały czas energicznie mieszać, do momentu aż składniki się połączą i masa zacznie być gęsta.

Przelej budyń na głęboki talerz i ostudź.

Ubij masło na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce budyniu w trakcie ubijania, aż połączysz cały wystudzony budyń z masłem.

Gotową masę budyniową przełóż na upieczony blat Mazurka, a na koniec przykryj ciasto masą orzechową.

Udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego!