Rybna zupa gulaszowa

Składniki : 6-8 porcji

  • 600g fileta z białej ryby np. mintaja, miruny lub dorsza
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 150ml śmietany 30%
  • olej
  • 1,5l wody
  • świeży imbir
  • papryka wędzona do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • skórka z 1 cytryny
  • posiekany pęczek koperku

Wykonanie:

Papryki smarujemy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp 200C. Pieczemy do przypalenia skórki na czarno. Po upieczeniu owijamy je folią aluminiową , aby lepiej się obierały. Resztę warzyw kroimy w kostkę.

Do rondla wlewamy olej, wrzucamy cebulę , marchew, seler, czosnek i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem około 5minut. Podlewamy wodą , przyprawiamy imbirem, przyprawą uniwersalną , [pieprzem i wędzoną papryką. Jak warzyw będą półmiękkie dodajemy ziemniaki, rybę pokrojona w male kawałki i pieczona paprykę bez skórki.

Gulasz gotujemy do miękkości ziemniaków około 10min, zabielamy śmietaną.

Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i koperek.

Smacznego!