Składniki : 6-8 porcji
- 600g fileta z białej ryby np. mintaja, miruny lub dorsza
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 150ml śmietany 30%
- olej
- 1,5l wody
- świeży imbir
- papryka wędzona do smaku
- sól i pieprz do smaku
- skórka z 1 cytryny
- posiekany pęczek koperku
Wykonanie:
Papryki smarujemy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp 200C. Pieczemy do przypalenia skórki na czarno. Po upieczeniu owijamy je folią aluminiową , aby lepiej się obierały. Resztę warzyw kroimy w kostkę.
Do rondla wlewamy olej, wrzucamy cebulę , marchew, seler, czosnek i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem około 5minut. Podlewamy wodą , przyprawiamy imbirem, przyprawą uniwersalną , [pieprzem i wędzoną papryką. Jak warzyw będą półmiękkie dodajemy ziemniaki, rybę pokrojona w male kawałki i pieczona paprykę bez skórki.
Gulasz gotujemy do miękkości ziemniaków około 10min, zabielamy śmietaną.
Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i koperek.
Smacznego!