Składniki : 5 porcji
- 1 szt. tuszy karpia ok 1,5kg
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1/2 pęczka koperku
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2liście laurowe
- 50g rodzynek
- żelatyna( 30g na 1l wywaru)
- pieprz i przyprawa uniwersalna do smaku
- ocet do smaku
Wykonanie:
Wypatroszonego i u,mytego karpia porcjujemy według uznania.
Z głowy , ogona i warzyw sporządzić wywar, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku, gotujemy ok 25 minut na wolnym ogniu. Następnie wywar przecedzamy przez gęste sito. Do gotowego wywaru wkładamy pokrojoną rybę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10minut. rybę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia po czym układamy dekoracyjnie na półmisku.
Do wywaru dodajemy żelatynę wg proporcji.Wywar przecedzamy przez gazę , dodajemy ocet i rodzynki. Odstawiamy do wystygnięcia aby uzyskać konsystencję syropu. Zalewamy rybę i dekorujemy wg uznania.
Smacznego!