Karp w galarecie

Składniki : 5 porcji

  • 1 szt. tuszy karpia ok 1,5kg
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2liście laurowe
  • 50g rodzynek
  • żelatyna( 30g na 1l wywaru)
  • pieprz i przyprawa uniwersalna do smaku
  • ocet do smaku

Wykonanie:

Wypatroszonego i u,mytego karpia porcjujemy według uznania.

Z głowy , ogona i warzyw sporządzić wywar, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku, gotujemy ok 25 minut na wolnym ogniu. Następnie wywar przecedzamy przez gęste sito. Do gotowego wywaru wkładamy pokrojoną rybę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10minut. rybę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia po czym układamy dekoracyjnie na półmisku.

Do wywaru dodajemy żelatynę wg proporcji.Wywar przecedzamy przez gazę , dodajemy ocet i rodzynki. Odstawiamy do wystygnięcia aby uzyskać konsystencję syropu. Zalewamy rybę i dekorujemy wg uznania.

Smacznego!