Tiramisu

Składniki :

  • 300 podłużnych biszkoptów
  • 5 jaj
  • 500g serka mascarpone
  • 50g cukru
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 250ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Wykonanie:

Przygotować kawę espresso. Przelać ja do płaskiej miseczki, pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać likier Amaretto. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać serek mascarpone. Białka ubić ze szczyptą soli n sztywna pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułka do masy z mascarpone.
Biszkopty zanurzać pojedynczo w kawie z obu stron (nie za długo aby nie rozmokły)  i układa jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.

Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Smacznego!