Składniki :
- 300 podłużnych biszkoptów
- 5 jaj
- 500g serka mascarpone
- 50g cukru
- 6 łyżek likieru Amaretto
- 250ml kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Wykonanie:
Przygotować kawę espresso. Przelać ja do płaskiej miseczki, pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać likier Amaretto. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać serek mascarpone. Białka ubić ze szczyptą soli n sztywna pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułka do masy z mascarpone.
Biszkopty zanurzać pojedynczo w kawie z obu stron (nie za długo aby nie rozmokły) i układa jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Smacznego!
