cukinia faszerowana szynką

Składniki :

  • 2 cukinie
  • 0,5kg mięsa z szynki
  • ser żółty
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 ostra papryka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • oliwa
  • 1 łyżeczka oregano i słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kuminu i pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Wykonanie:

Mięso z szynki zmielić. Marchew i selera pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa podsmażyć na oliwie ok 5 minut, po czym dodać mięso. Smażyć kolejne 3 minuty intensywnie mieszając. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Papryczkę posiekać. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i dusić ok 30minut. Cukinie przekroić na  wzdłuż, usunąć łyżką gniada nasienne i  tak powstałe łódeczki napełnić farszem. Całość posypać tartym serem i zapiec w 180C przez około 20 minut.

Smacznego!