Składniki :
- 2 cukinie
- 0,5kg mięsa z szynki
- ser żółty
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 marchewka
- 1 ostra papryka
- 1 cebula
- kawałek selera
- oliwa
- 1 łyżeczka oregano i słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kuminu i pieprzu cayenne
- sól do smaku
Wykonanie:
Mięso z szynki zmielić. Marchew i selera pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa podsmażyć na oliwie ok 5 minut, po czym dodać mięso. Smażyć kolejne 3 minuty intensywnie mieszając. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Papryczkę posiekać. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i dusić ok 30minut. Cukinie przekroić na wzdłuż, usunąć łyżką gniada nasienne i tak powstałe łódeczki napełnić farszem. Całość posypać tartym serem i zapiec w 180C przez około 20 minut.
Smacznego!