Pączki prawdziwe Andrzeja Polana

Składniki :

  • 400 ml mleka
  • 120 g drożdży
  • 200 g dobrego masła
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 30 ml  spirytusu
  • 14  żółtek
  • 2 jajka
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1,5kg smalcu

Wykonanie:

Żółtka i jajka (muszą być w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2-3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do ubitych jaj, dodajemy pozostałą mąkę (lekko podgrzaną , najlepiej na kaloryferze lub w 30 stopniach w piekarniku). Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone masło, sól i spirytus. Ciasto o dość luźniej strukturze odstawiamy do wyrośnięcia, a my zabieramy się za dodatki.

Podrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, surowa porcja na jeden pączek powinna ważyć mniej więcej 70-80g. pączki nadziewamy powidłami, białą czekoladą, kremem waniliowym i kremem śmietankowym i układamy wszystkie na pergaminie do wyrośnięcia. Wszystkie pączki przykrywamy ściereczką bawełnianą.Następnie lekkie jak puch smażymy na SMALCU.

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Andrzeja Polana- Polana Smaków.