Składniki :
- 400 ml mleka
- 120 g drożdży
- 200 g dobrego masła
- 100 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 30 ml spirytusu
- 14 żółtek
- 2 jajka
- 1 kg mąki
- szczypta soli
- 1,5kg smalcu
Wykonanie:
Żółtka i jajka (muszą być w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2-3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do ubitych jaj, dodajemy pozostałą mąkę (lekko podgrzaną , najlepiej na kaloryferze lub w 30 stopniach w piekarniku). Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone masło, sól i spirytus. Ciasto o dość luźniej strukturze odstawiamy do wyrośnięcia, a my zabieramy się za dodatki.
Podrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, surowa porcja na jeden pączek powinna ważyć mniej więcej 70-80g. pączki nadziewamy powidłami, białą czekoladą, kremem waniliowym i kremem śmietankowym i układamy wszystkie na pergaminie do wyrośnięcia. Wszystkie pączki przykrywamy ściereczką bawełnianą.Następnie lekkie jak puch smażymy na SMALCU.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Andrzeja Polana- Polana Smaków.

