Składniki :
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- chili
- ryż biały jako dodatek
SOS:
- sok z jednej pomarańczy
- 100ml octu winnego
- 100g cukru
- 1 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mięso kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i w mące. Smażyć partiami na gorącym, głębokim tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Dobrze wymieszać z sok z pomarańczy, ocet, ketchup i sos sojowy.
W oddzielnym naczyniu wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną, która posłuży do zagęszczenia sosu. Pomarańczę pokroić w plastry, a następnie w małe trójkąciki. Z oleju, w którym smażony był kurczak zostawić na patelni 3-4 łyżki. Dodać startą skórkę z jednej pomarańczy i szczyptę chili. Chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać sos. Kiedy sos się zagotuje dodawać powoli wodę z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając. Dodać tyle mąki, aż sos osiągnie preferowaną gęstość, do sosu dodać podsmażonego kurczaka i pomarańczę. Wymieszać i podawać z ryżem.
Smacznego!