Kurczak w pomarańczach

Składniki :

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • chili
  • ryż biały jako dodatek

SOS:

  • sok z jednej pomarańczy
  • 100ml octu winnego
  • 100g cukru
  • 1 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mięso kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i w mące. Smażyć partiami na gorącym, głębokim tłuszczu na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Dobrze wymieszać z sok z pomarańczy, ocet, ketchup i sos sojowy.

W oddzielnym naczyniu wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną, która posłuży do zagęszczenia sosu. Pomarańczę pokroić w plastry, a następnie w małe trójkąciki. Z oleju, w którym smażony był kurczak zostawić na patelni 3-4 łyżki. Dodać startą skórkę z jednej pomarańczy i szczyptę chili. Chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać sos. Kiedy sos się zagotuje dodawać powoli wodę z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając. Dodać tyle mąki, aż sos osiągnie preferowaną gęstość, do sosu dodać podsmażonego kurczaka i pomarańczę. Wymieszać i podawać z ryżem.

Smacznego!