Składniki :
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- pęczek bazylii
- 100g pleśniowego sera typu Roquefort lub inny
- 100g suszonych pomidorów w oliwie
- 2,-3 łyżki siekanych migdałów lub orzechów
- oliwa do smażenia
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Filety z kurczaka opłukać, przeciąć wzdłuż na połówki, lekko rozbić. przyprawić sola i pieprzem. Bazylię opłukać i posiekać, pomidory trochę odsączyć i również drobno pokroić., ser pokruszyć i razem z posiekanymi migdałami lub orzechami wymieszać. Tak przygotowaną masę kłaść na mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub obwinąć bawełnianym sznurkiem. Roladki obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony , podlewać bulionem drobiowym ( ok. 1 szk.) i dusić ok 15 min. Podawać z ryżem i sałatą z sosem winegret.
Smacznego!