Kotleciki z piersi kurczaka z serem pleśniowym

Składniki :

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • pęczek bazylii
  • 100g pleśniowego sera typu Roquefort lub inny
  • 100g suszonych pomidorów w oliwie
  • 2,-3 łyżki siekanych migdałów lub orzechów
  • oliwa do smażenia
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Filety z kurczaka opłukać, przeciąć wzdłuż na połówki, lekko rozbić. przyprawić sola i pieprzem. Bazylię opłukać i posiekać, pomidory trochę odsączyć i również drobno pokroić., ser pokruszyć i razem z posiekanymi migdałami lub orzechami wymieszać. Tak przygotowaną masę kłaść na mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub obwinąć bawełnianym sznurkiem. Roladki obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony , podlewać bulionem drobiowym ( ok. 1 szk.) i dusić ok 15 min. Podawać z ryżem i sałatą z sosem winegret.

Smacznego!