Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki :

  • 100g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 ryżu dowolnego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • szczyptę cukru i pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2szklanki wody

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojona pierś z kurczaka. Po chwili dodajemy pokrojona cebulę, całość mieszając. Następnie dodajemy pokrojone papryki, fasolkę. Całość chwilę smażymy , po czym podlewamy 1 szklanką wody. Po kilku minutach duszenia dodajemy cukinię. Warzywa podlewamy kolejna szklana wody. Po upływie ok.5 minut duszenia kurczaka i warzywa doprawiamy solą, czarnym pieprzem, szczypta cukru oraz pieprzu cayenne. Całość dokładnie mieszamy. Za zakończenie dodajemy wcześniej ugotowany ryż.

Smacznego!