Składniki :
Ciasto:
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 60g masła
Cebula z makiem
- 2 duże cebule
- 3 łyżki maku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Farsz:
Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień wcześniej. Cebule pokroić w piórka, obgotować 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Ciasto:
Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto ( ok 15 minut) tak, aby odstawało od ręki, w razie czego dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60-90min). Ciasto podzielić na14 części . Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia. Brzegi placków posmarować jajkiem. Rozłożyć na wierzchu farsz z cebuli i maku. Zostawić do wyrośnięcia (30-60min). Piec przez około 20min w 180C.
Smacznego!