Cebularz

Składniki :

Ciasto:

  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 60g masła

Cebula z makiem

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Farsz:

Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień wcześniej. Cebule pokroić w piórka, obgotować 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Ciasto:

Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto ( ok 15 minut) tak, aby odstawało od ręki, w razie czego dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60-90min). Ciasto podzielić na14 części . Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia. Brzegi placków posmarować jajkiem. Rozłożyć na wierzchu farsz z cebuli i maku. Zostawić do wyrośnięcia (30-60min). Piec przez około 20min w 180C.

 

Smacznego!