Żurek Wielkanocny

Składniki :

  • włoszczyzna
  • wędzona kiełbasa
  • kiełbasa biała
  • O…Żurek tradycyjny 500ml
  • jajka na twardo
  • 5 suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Umytą i pokrojona włoszczyznę włożyć do garnka, zalać 1,2l wody. Dodać umyte i namoczone grzyby ( z wodą z namoczenia), następnie kiełbasę, boczek oraz przyprawy do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok.40mon. Przecedzić i dodać żur tradycyjny. Zamieszaj i zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dobraw do smaku majerankiem, solą , czosnkiem i śmietaną,. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!