Składniki :
- włoszczyzna
- wędzona kiełbasa
- kiełbasa biała
- O…Żurek tradycyjny 500ml
- jajka na twardo
- 5 suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Umytą i pokrojona włoszczyznę włożyć do garnka, zalać 1,2l wody. Dodać umyte i namoczone grzyby ( z wodą z namoczenia), następnie kiełbasę, boczek oraz przyprawy do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok.40mon. Przecedzić i dodać żur tradycyjny. Zamieszaj i zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dobraw do smaku majerankiem, solą , czosnkiem i śmietaną,. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
