Kotlety mielone z łopatki wieprzowej

Składniki :

  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka ewentualnie 2 łyżki bułki tartej
  • mleko do namoczenia bułki
  • czosnek
  • majeranek
  • cebula
  • pieprz cayenne
  • olej (smalec  do podsmażenia)

Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą wcześniej suchą bułką (ewentualnie dodajemy bułki tartej). Czosnek i cebule drobno posiekać i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wyrobić i dodając odrobinę wody.

Uformować kotlety i otoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni. Przyrumienione kotlety przełożyć do garnka lub naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanym do 150C około 10-15min.

Idealnie pasują do ziemniaków z wody.

Smacznego!