Składniki :
- 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka ewentualnie 2 łyżki bułki tartej
- mleko do namoczenia bułki
- czosnek
- majeranek
- cebula
- pieprz cayenne
- olej (smalec do podsmażenia)
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą wcześniej suchą bułką (ewentualnie dodajemy bułki tartej). Czosnek i cebule drobno posiekać i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wyrobić i dodając odrobinę wody.
Uformować kotlety i otoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni. Przyrumienione kotlety przełożyć do garnka lub naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku rozgrzanym do 150C około 10-15min.
Idealnie pasują do ziemniaków z wody.
Smacznego!