Porcja dla 4-5 osób
Składniki :
- 750g schabu wieprzowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- 750g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka Kamis Kminek mielony
- Kamis Pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
Schab posypać sola i pieprzem oraz oprószyć mąką. Podsmażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Obsmażony schab przełożyć do brytfanny.
Dodać pokrojona w krążki cebulę , posypać kminkiem, wlać 3-4 łyżki wody i wstawić do piekarnika.
Piec ok 1,5godziny w temp ok 170C, często polewając sosem z pieczenia.
Gdy schab będzie na pół upieczony , ułożyć wokół niego ugotowane ziemniaki po czym piec dalej.
Smacznego!