Schab z ziemniakami

 

Porcja dla 4-5 osób

Składniki :

  • 750g schabu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 750g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka Kamis Kminek mielony
  • Kamis Pieprz mielony do smaku

Wykonanie:

Schab posypać sola i pieprzem oraz oprószyć mąką. Podsmażyć ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Obsmażony schab przełożyć do brytfanny.

Dodać pokrojona w krążki cebulę , posypać kminkiem, wlać 3-4 łyżki wody i wstawić do piekarnika.

Piec ok 1,5godziny w temp ok 170C, często polewając sosem z pieczenia.

Gdy schab będzie na pół upieczony , ułożyć wokół niego ugotowane ziemniaki po czym piec dalej.

Smacznego!