Miruna po cygańsku

Składniki :

  • 4 filety z miruny
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz cytrynowy

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • zimna woda do połączenia składników
  • sól

Składniki  na sos cygński:

  • 4 cebule pokrojona w piórka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 30ml czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • 4 suszone pomidory
  • woda do rozrzedzenia sosu, pieprz , cukier do smaku, sok z cytryny

Wykonanie:

Filety z miruny dzielimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sporządzamy ciasto. Dwa rodzaje mąki mieszamy razem, wybijamy jajko i dodajemy sól do smaku. Dolewamy zimna wodę i mieszamy. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. W gotowym cieście zanurzamy kawałki ryby i smażymy w głębokim tłuszczu. Usmażoną mirunę osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Sporządzamy sos cygański. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, starte na tarce na grubych oczkach ogórki konserwowe. Smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wino, liście laurowe, ziele angielskie i suszone pomidory. Całość dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dodajemy do smaku. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.

Danie można podawać na zimno lub ciepło. A ryba najlepiej smakuje przygotowana i połączona z sosem kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!