Składniki :
- 4 filety z miruny
- olej do smażenia
- sól, pieprz cytrynowy
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- zimna woda do połączenia składników
- sól
Składniki na sos cygński:
- 4 cebule pokrojona w piórka
- 5 łyżek oleju
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 30ml czerwonego wina
- ziele angielskie
- 4 suszone pomidory
- woda do rozrzedzenia sosu, pieprz , cukier do smaku, sok z cytryny
Wykonanie:
Filety z miruny dzielimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sporządzamy ciasto. Dwa rodzaje mąki mieszamy razem, wybijamy jajko i dodajemy sól do smaku. Dolewamy zimna wodę i mieszamy. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. W gotowym cieście zanurzamy kawałki ryby i smażymy w głębokim tłuszczu. Usmażoną mirunę osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Sporządzamy sos cygański. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, starte na tarce na grubych oczkach ogórki konserwowe. Smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wino, liście laurowe, ziele angielskie i suszone pomidory. Całość dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dodajemy do smaku. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.
Danie można podawać na zimno lub ciepło. A ryba najlepiej smakuje przygotowana i połączona z sosem kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!