Ciasto czekoladowe

Składniki :

  • 100g masła
  • 100g czekolady gorzkiej O…
  • 500ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej O…
  • 50g masła

Wykonanie:

Przygotowanie polewy: Masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowanie ciasta: Masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do kolejnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia . Do suchych składników dodać ubite jajka oraz masę czekoladową. Połączyć wszystkie składniki . Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec ok 45min w temperaturze 175C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przełożyć na paterę i polać gorącą polewą.

Smacznego!