Składniki :
- 100g masła
- 100g czekolady gorzkiej O…
- 500ml mleka
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej O…
- 50g masła
Wykonanie:
Przygotowanie polewy: Masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanie ciasta: Masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do kolejnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia . Do suchych składników dodać ubite jajka oraz masę czekoladową. Połączyć wszystkie składniki . Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec ok 45min w temperaturze 175C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przełożyć na paterę i polać gorącą polewą.
Smacznego!

