Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej O…
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- ok 5 łyżek kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę i zbić porządnie walkiem ( ok. 15 minut). Dzięki temu ciasto będzie jednolite i kruche. Podzielić ciasto na części i rozwałkować na cieniutkie placki. Pokroić na prostokąty o wymiarze około 3x8cm. Następnie każdy kawałek naciąć w środku i przełożyć jeden koniec przez drugi. Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Odsączone faworki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!