Szynka pieczona marynowana w miodzie

Składniki :

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 50ml ciepłej wody
  • 75ml miodu gryczanego
  • 100ml oliwy
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • kilka liści laurowych

Wykonanie:

Szynkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wodę i miód mieszamy, dodajemy oliwę, czosnek, rozmaryn, pieprz, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy składniki i taka marynatą natrzeć mięso. Posypać solą i wstawić do lodówki na noc, na kilka godzin. Następnego dnia wyjąć mięso na godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Mięso obłożyć liśćmi laurowymi.

Szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać marynata i 100ml wody. Po ok 30min pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180C. Piec ok 60minut. W trakcie pieczenia polewać sosem z pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso z naczynia i kroimy je w plastry.

Smacznego!