Zapiekany makaron z mięsem mielonym

Składniki :

  • 0,5kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • makaron świderki, falbanka, kolanko
  • śmietanka do zup i sosów
  • 1 serek topiony w kostce Gouda
  • garść tartego sera żółtego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso mielimy, podsmażyć z cebulą i pieczarkami. Makaron gotować ok 4-5 minut. Jedną cześć makaronu przełozyć do naczynia żaroodpornego na nim ułożyć mięso i kolejna warstwę makaronu. Następnie do rondelka wlać śmietankę i dodać serek topiony. Gotować na małym ogniu do czasu, aż serek się roztopi, podlewać delikatnie odrobina mleka. Wszystko zalać sosem i włożyć do piekarnika na 15min . Piec w temp 180C. Po 15 min wyjąć i posypać serem żółtym i ponownie piec ok 10min.

Smacznego!