Składniki :
- 0,5kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 4 pieczarki
- makaron świderki, falbanka, kolanko
- śmietanka do zup i sosów
- 1 serek topiony w kostce Gouda
- garść tartego sera żółtego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mielimy, podsmażyć z cebulą i pieczarkami. Makaron gotować ok 4-5 minut. Jedną cześć makaronu przełozyć do naczynia żaroodpornego na nim ułożyć mięso i kolejna warstwę makaronu. Następnie do rondelka wlać śmietankę i dodać serek topiony. Gotować na małym ogniu do czasu, aż serek się roztopi, podlewać delikatnie odrobina mleka. Wszystko zalać sosem i włożyć do piekarnika na 15min . Piec w temp 180C. Po 15 min wyjąć i posypać serem żółtym i ponownie piec ok 10min.
Smacznego!