Składniki :
- 600 g filet z miruny lub dorsza
- 250g startej marchwi
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 100g pokrojonego pora
- 100g startej pietruszki
- 3 liście laurowe Kamis
- 5szt Ziele angielskie Kamis
- 2 łyżeczki Papryki wędzonej Kamis
- 1 łyżeczka Imbir mielony Kamis
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- Sól morka, do smaku
- Pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
W rondelku podsmażyć na oleju pora i cebulę, dodać pozostałe warzywa, dodać 0,5ml wody, dodać przyprawy i zamieszać. Dusić na wolnym ogniu ok. 30min. W połowie czasu dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie oprószyć kawałki ryby w mące, usmażyć na oleju.
Usmażoną rybę ułożyć na półmisku i pokryć gorącymi warzywami, odstawić do wystudzenia.
Smacznego!