Składniki :
- 1,5 kg schabu bez kości
- 20 dag suszonych śliwek
- 2-3 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- mielona ostra papryka
- sól
- pieprz
- majeranek
- rękaw do pieczenia
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i zrobić nacięcie na wylot przez środek, tworząc tunel. W wyciętą kieszeń wsypać ok 1,5 łyżeczki soli i rozetrzeć od środka, następnie powtykać śliwki. Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebie. Po nafaszerowaniu schabu natrzeć go olejem, zmiażdżonym czosnkiem, sola, pieprzem, mielona papryka oraz majerankiem. Włożyć do rękawa i szczelnie zamknąć. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika- piec pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec ok godzinę. Doskonałe na zimno i ciepło.