Żeberka w kapuście

Składniki :

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1-2 cebule
  • pieprz , sól do smaku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kilka listków laurowych
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić . Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka. Kapustę odcisnąć ( jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać wodą) , pokroić i podsmażyć ok. 5 min doprawiając majerankiem i solą.

Przełożyć do rondelka z żeberkami.

Porojoną w kostkę cebule podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Dolać ok pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Dusić na małym ogniu ok 2 godziny. W międzyczasie sprawdzać czy woda nie wyparowała i w razie potrzeby dodać niewielka ilość.

Czas przygotowania ok 2h 20min