Składniki :
- 1kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1-2 cebule
- pieprz , sól do smaku
- majeranek
- papryka słodka
- kilka listków laurowych
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić . Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka. Kapustę odcisnąć ( jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać wodą) , pokroić i podsmażyć ok. 5 min doprawiając majerankiem i solą.
Przełożyć do rondelka z żeberkami.
Porojoną w kostkę cebule podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Dolać ok pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Dusić na małym ogniu ok 2 godziny. W międzyczasie sprawdzać czy woda nie wyparowała i w razie potrzeby dodać niewielka ilość.
Czas przygotowania ok 2h 20min
