Składniki :
- 1kg- ćwiartki z kurczaka
- 1 cytryna
- świeży rozmaryn ok 4 gałązki
- pieprz , sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę i razem z rozmarynem połączyć z oliwą. Mięso natrzeć marynatą, włożyć do woreczka z cytryną i szczelnie zamknięte odłożyć na około 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie przełożyć mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego , doprawić sola i pieprzem, dołożyć dwie świeże gałązki rozmarynu.
Piec w 180oC około 1,5 godziny