Pieczony kurczak z rozmarynem i cytryną

Składniki :

  • 1kg- ćwiartki z kurczaka
  • 1 cytryna
  • świeży rozmaryn ok 4 gałązki
  • pieprz , sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Cytrynę sparzyć  wrzątkiem i pokroić w plasterki. Oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę i razem z rozmarynem połączyć z oliwą. Mięso natrzeć marynatą, włożyć do woreczka z cytryną i szczelnie zamknięte odłożyć na około 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie przełożyć mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego , doprawić sola i pieprzem, dołożyć dwie świeże gałązki rozmarynu.

Piec w 180oC około 1,5 godziny