Składniki na 4 porcje:
-
4 papryki dowolnego koloru
-
500g mielonego mięsa
-
100g ryżu
- 1 jajko
-
1 namoczona w mleku sucha bułka
-
2 szklanki bulionu
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
pieprz , sól do smaku
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, ostudzić.
Paprykom odciąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne.
Mięso wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułka tartą oraz przyprawami. Dodać posiekana drobno cebulę oraz pietruszkę i ryż.
Mięsem nadziewać wydrążone papryki. Ułożyć je w brytfance, podlać bulionem. Brytfankę przykryć.
Piec w temp. 180oC około 45 minut.
Następnie piec ok 10-15 mon bez przykrycia, aby wierz się zapiekł, można posypać żółtym serem.
Podawać z ziemiankami lub pieczywem.