Papryka faszerowana

Składniki na 4 porcje:

  • 4 papryki dowolnego koloru

  • 500g mielonego mięsa

  • 100g ryżu

  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku sucha bułka

  • 2 szklanki bulionu

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • pieprz , sól do smaku

  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko, ostudzić.

Paprykom odciąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne.

Mięso wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułka tartą oraz przyprawami. Dodać posiekana drobno cebulę oraz pietruszkę i ryż.

Mięsem nadziewać wydrążone papryki. Ułożyć je w brytfance, podlać bulionem. Brytfankę przykryć.

Piec w temp. 180oC około 45 minut.

Następnie piec ok 10-15 mon bez przykrycia, aby wierz się zapiekł, można posypać żółtym serem.

Podawać z ziemiankami lub pieczywem.

Czas przygotowania ok 1h 20min