Składniki na 4 porcje:
–
- 600g fileta z łososia
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki kopru
- olej z cytryną i bazylią
- sól, pieprz do smaku
Dip:
- 1 dojrzałe awokado
- 50g serka topionego śmietankowego
- ½ cebuli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z limonki do smaku
- sól, cukier, wasabi do smaku
Wykonanie:
- Fileta z łososia dzielimy według uznania, przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy w oleju z drobno posiekanym czosnkiem i gałązkami kopru. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Przygotowujemy dip. Do blendera wrzucamy obrane i pokrojonego awokado, serek, jogurt, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku wasabi, solą, cukrem oraz sokiem z limonki.
- Rybę grillujemy około 15 minut w zależności od wielkości porcji. Idealnie zgrillowany łosoś powinien pośrodku mieć 2-3 milimetrowy ciemniejszy pasek. Oznacza to, że łosoś się nam nie wysuszył.
- Gotowego łososia podajemy z dipem.