Grillowany filet z łososia z zielonym dipem

Składniki na 4 porcje:

  • 600g fileta z łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki kopru
  • olej z cytryną i bazylią
  • sól, pieprz do smaku

Dip:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 50g serka topionego śmietankowego
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z limonki do smaku
  • sól, cukier, wasabi do smaku

Wykonanie:

  • Fileta z łososia dzielimy według uznania, przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy w oleju z drobno posiekanym czosnkiem i gałązkami kopru. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Przygotowujemy dip. Do blendera wrzucamy obrane i pokrojonego awokado, serek, jogurt, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku wasabi, solą, cukrem oraz sokiem z limonki.
  • Rybę grillujemy około 15 minut w zależności od wielkości porcji. Idealnie zgrillowany łosoś powinien pośrodku mieć 2-3 milimetrowy ciemniejszy pasek. Oznacza to, że łosoś się nam nie wysuszył.
  • Gotowego łososia podajemy z dipem.

 

Czas przygotowania: 40min