Boczek pieczony

Składniki :

  • 1,5 kg surowego boczku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 0,5 łyżeczki kolendry

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 2 tyłki oleju

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować i związać nitką.

Przełożyć no naczynia i wstawić na kilka godzin do lodówki. Na dno żaroodpornego naczynia wlać łyżkę oleju, włożyć mięso.

Piec pod przykryciem w temp 200OC, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 OC.

Podlać ¾ szklanki gorącej wody. W trakcie pieczenia można mięso przewrócić 2 lub 3 razy . Piec 2,5 godziny. Po upieczeniu odczekać ok. 10min.

Podawać z dodatkiem chrzanu lub musztardy.