Składniki :
-
1,5 kg surowego boczku
-
2 łyżeczki majeranku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
0,5 łyżeczki kolendry
-
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
2 tyłki oleju
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować i związać nitką.
Przełożyć no naczynia i wstawić na kilka godzin do lodówki. Na dno żaroodpornego naczynia wlać łyżkę oleju, włożyć mięso.
Piec pod przykryciem w temp 200OC, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 OC.
Podlać ¾ szklanki gorącej wody. W trakcie pieczenia można mięso przewrócić 2 lub 3 razy . Piec 2,5 godziny. Po upieczeniu odczekać ok. 10min.
Podawać z dodatkiem chrzanu lub musztardy.