Aromatyczna zimowa herbata

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 2-3 torebki czarnej herbaty (lub 2 łyżeczki liściastej)
  • 1 pomarańcza (pokrojona w plasterki)
  • Kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 2-3 laski cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (do smaku)
  • Garść żurawiny / malin
  • Kilka kawałków jabłka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Dodaj przyprawy: cynamon, goździki, anyż oraz imbir. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aby wydobyć aromat.
  • Dodaj plasterki pomarańczy, jabłka oraz żurawinę/maliny. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
  • Zdejmij garnek z ognia i włóż torebki herbaty (lub herbatę liściastą w zaparzaczu). Parz przez 3-5 minut, w zależności od preferowanej intensywności.
  • Wyjmij torebki herbaty i dodaj miód lub syrop klonowy do smaku. Wymieszaj.
  • Przelej herbatę do szklanek lub kubków. Możesz udekorować każdą porcję plasterkiem pomarańczy, żurawiną, malinami i laską cynamonu.