Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu,
- 150 g brązowego cukru,
- 4 jajka,
- 180 ml oleju,
- 250 g dyni startej na małych oczkach,
- kawałki czekolady,
- szczypta soli.
W dużej misce połączyć suche składniki. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na gładką masę. Do startej dyni dodać porcjami pozostałe wymieszane suche składniki, następnie jajka i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i dodać kawałki posiekanej czekolady. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym na 180C ok 30-40 minut.
Wystudzone babeczki można ozdobić cukrem pudrem lub masa lukrową.
Smacznego.