Domowe babeczki dyniowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 4 jajka,
  • 180 ml oleju,
  • 250 g dyni startej na małych oczkach,
  • kawałki czekolady,
  • szczypta soli.

W dużej misce połączyć suche składniki. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na gładką masę. Do startej dyni dodać porcjami pozostałe wymieszane suche składniki, następnie jajka i olej. Dokładnie wszystko wymieszać i dodać kawałki posiekanej czekolady. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym na 180C ok 30-40 minut.

Wystudzone babeczki można ozdobić cukrem pudrem lub masa lukrową.

Smacznego.