Składniki:
- ok 1,5kg Kurczak Zagrodowy,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak,
- 1 mała cebula,
- kurkuma,
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki,
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki masła,
- 2,5 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz do smaku,
- 1/2 owocu granatu,
- 3-4 łyżeczki sezamu.
Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz.
Syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz do smaku wymieszaj w miseczce. Gotową marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Pozostaw na 1 – 2 h w lodówce.
Po tym czasie kaszę pęczak przesmaż na patelni z masłem, kurkumą i suszoną pietruszką. Ostudź lekko farsz i nadziej nim kurczaka, zepnij go wykałaczkami, żeby nic nie wypadło.
Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia polewaj w kilkuminutowych odstępach kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia i posyp sezamem.
Upieczonego kurczaka podawaj na sałacie, np. roszponce. Całość posyp ziarenkami granatu.
Smacznego.