Soczysty kurczak zagrodowy w marynacie klonowej, nadziewany kaszą pęczak z sezamem i granatem

Składniki:

  • ok 1,5kg Kurczak Zagrodowy,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak,
  • 1 mała cebula,
  • kurkuma,
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/2 owocu granatu,
  • 3-4 łyżeczki sezamu.

Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz.

Syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę  czosnek, musztardę, sól i pieprz do smaku wymieszaj w miseczce. Gotową marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Pozostaw na 1 – 2 h w lodówce.

Po tym czasie kaszę pęczak przesmaż na patelni z masłem, kurkumą i suszoną pietruszką. Ostudź lekko farsz i nadziej nim kurczaka, zepnij go wykałaczkami, żeby nic nie wypadło.

Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia polewaj w kilkuminutowych odstępach kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia i posyp sezamem.

Upieczonego kurczaka podawaj na sałacie, np. roszponce. Całość posyp ziarenkami granatu.

Smacznego.