Składniki:
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru białego,
- 1 jajko,
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- owoce sezonowe ,
- listki mięty.
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone w kawałki zimne masło , cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Przygotowane ciasto przełożyć owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 15-20minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Studzimy.
Przygotować krem. Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokiej misce, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę delikatnie wszystko mieszamy.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem i układamy owoce: najlepiej truskawki, maliny borówki i dekorujemy listkami mięty.
Smacznego.