Tarta z owocami

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 1 jajko,

Krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • owoce sezonowe ,
  • listki mięty.

Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone w kawałki zimne masło , cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Przygotowane ciasto przełożyć owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 15-20minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Studzimy.

Przygotować krem. Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokiej misce, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę delikatnie wszystko mieszamy.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem i układamy owoce: najlepiej truskawki, maliny borówki i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego.