Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- biała część pora,
- 1 łyżka oliwy,
- 10 ząbków czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 200 g sera topionego,
- sól,
- pieprz,
- 2-4 kromki czerstwego pieczywa,
- natka pietruszki do posypania.
Obrany czosnek delikatnie podsmażyć na oliwie. Do garnka z podsmażonym czosnkiem dodać drobno pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem warzywnym. Doprawić solą i pieprzem i gotować całość do miękkości ziemniaków.
Po ugotowaniu całość zblendować na gładko. Następnie dodać serek topiony i delikatnie zagotować do rozpuszczenia się sera.
Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojone w kawałeczki pieczywo, dodać ulubione suszone zioła.
Gotową zupę krem podawać z grzankami i posypać zielona natka pietruszki.
Smacznego.