Czosnkowa zupa krem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • biała część pora,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 200 g sera topionego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-4 kromki czerstwego pieczywa,
  • natka pietruszki do posypania.

Obrany czosnek delikatnie podsmażyć na oliwie. Do garnka z podsmażonym czosnkiem dodać drobno pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem warzywnym. Doprawić solą i pieprzem i gotować całość do miękkości ziemniaków.

Po ugotowaniu całość zblendować na gładko. Następnie dodać serek topiony i delikatnie zagotować do rozpuszczenia się sera.

Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojone w kawałeczki pieczywo, dodać ulubione suszone zioła.

Gotową zupę krem podawać z grzankami i posypać zielona natka pietruszki.

Smacznego.