Składniki:
- 500 g sera białego półtłustego,
- 500 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru (1/3 szklanki),
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu,
- 250 ml kwaśnej śmietany
olej lub smalec (do smażenia), - cukier puder (do posypania).
W misce wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Dokładnie zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na ok 1-1,5cm grubości.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.