Oponki serowe

Składniki:

  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru (1/3 szklanki),
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu,
  • 250 ml kwaśnej śmietany
    olej lub smalec (do smażenia),
  • cukier puder (do posypania).

W misce wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Dokładnie zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na ok 1-1,5cm grubości.

Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.