Pyszne domowe bajgle

Składniki:

       Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 24 g świeżych drożdży lub 7 g droższy suszonych,

  • 150 ml wody,

  • 1 łyżka miodu,

  • 1 łyżka oleju,

  • ½ łyżeczki soli,

  • jedno żółtko dużego jajka (do posmarowania bajgla przed pieczeniem),

  • dowolne dodatki do obsypania
    np.: sezam, mak, grubo zmielona sól, czarnuszka.

    Do zagotowania ciasta będziesz potrzebować około 1,5 litra wody i 2 łyżki cukru białego lub brązowego.

W misce wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie suche składniki. Dolać letniej wody i oleju. Wyrabiać przez około 5 minut – ciasto musi być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać troszkę więcej mąki. Odstawić gotowe ciasto na bajgle do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części i uformować okrągłe bułeczki, następnie palcem zrobić w środku dziurkę, odsuwając ciasto na boki.

Bajgle ułożyć na desce oprószonej mąką. Ponownie odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W większym garnku zagotuj 1,5 litry wody. W wodzie rozpuść 2 łyżkę cukru. Do gotującej się wody włóż bajgle – po 3-4 sztuki. Gotować minutę, następnie przewróć bajgle na drugą stronę i gotować kolejną minutę.

Delikatnie wyjąć bajgle z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułożyć np. na papierze do pieczenia, do osuszenia.

Posmarować bajgle roztrzepanym jajkiem i posypać wybranymi dodatkami. Można również upiec bajgle bez dodatków. Wstaw bajgle do piekarnika rozgrzanego do 180 °C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz przez około 15 minut. Skórka powinna być delikatnie zarumieniona.

Gotowe bajgle można podawać przekrojone i posmarowane serkiem śmietankowym z ulubionymi dodatkami , łososiem , jajkiem na twardo i ulubionymi dodatkami warzywnymi sałatą, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Smacznego.