Składniki:
Ciasto:
-
250 g mąki pszennej,
-
24 g świeżych drożdży lub 7 g droższy suszonych,
-
150 ml wody,
-
1 łyżka miodu,
-
1 łyżka oleju,
-
½ łyżeczki soli,
-
jedno żółtko dużego jajka (do posmarowania bajgla przed pieczeniem),
-
dowolne dodatki do obsypania
np.: sezam, mak, grubo zmielona sól, czarnuszka.Do zagotowania ciasta będziesz potrzebować około 1,5 litra wody i 2 łyżki cukru białego lub brązowego.
W misce wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie suche składniki. Dolać letniej wody i oleju. Wyrabiać przez około 5 minut – ciasto musi być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać troszkę więcej mąki. Odstawić gotowe ciasto na bajgle do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części i uformować okrągłe bułeczki, następnie palcem zrobić w środku dziurkę, odsuwając ciasto na boki.
Bajgle ułożyć na desce oprószonej mąką. Ponownie odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W większym garnku zagotuj 1,5 litry wody. W wodzie rozpuść 2 łyżkę cukru. Do gotującej się wody włóż bajgle – po 3-4 sztuki. Gotować minutę, następnie przewróć bajgle na drugą stronę i gotować kolejną minutę.
Delikatnie wyjąć bajgle z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułożyć np. na papierze do pieczenia, do osuszenia.
Posmarować bajgle roztrzepanym jajkiem i posypać wybranymi dodatkami. Można również upiec bajgle bez dodatków. Wstaw bajgle do piekarnika rozgrzanego do 180 °C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz przez około 15 minut. Skórka powinna być delikatnie zarumieniona.
Gotowe bajgle można podawać przekrojone i posmarowane serkiem śmietankowym z ulubionymi dodatkami , łososiem , jajkiem na twardo i ulubionymi dodatkami warzywnymi sałatą, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Smacznego.